Search
  • Nedim Kasumacic

Å sette poteter

Dagene blir varmere og lengere. Løkene vi satt i høst titter så vidt frem allerede. Våren er rett rundt hjørnet. Tiden er inne. Tid for å tenke på poteter.

Settepoteter får du kjøpt hos de fleste hagebutikker og mange steder på nett. Det finnes et hav av sorter å velge mellom så her er det noe for alle.

Når du skal velge sort så er det par-tre ting å tenke på. Smak, bruksområde og veksttid. Ønsker du små gode poteter allerede i juni-juli må du velge en tidlig sort. "Juno" er tidligsorten vi har best erfaringer med, men i år falt valget på den super-tidlige sorten "Solist". Vi pleier å sette to sorter. En tidlig og en halv-sen. Tidlige sorter gir mye sommerkos. Fra sent i juni kan du høste små supersøte nypoteter. Perfekt som tilbehør til grillmat i sommersolen. Disse er det bare å vaske og tilberede med skallet på. Koke, bake, steke, det du liker best.

De sene sortene er fine lagringspoteter. I år går vi for "Asterix". Høstes gjerne fra august og kan lagres helt frem til neste sesong. Så sant du legger de et mørkt og kjølig sted. Har du et ekstra kjøleskap med plass så er det perfekt. Vi har fortsatt friske poteter fra i fjor i kjøleskapet.

SETTE POTETENE:

  1. Forgroing: La settepotetene stå i lys i 4-6 uker før de skal settes i jord. (Dette er ikke strengt tatt nødvendig men vil gi et forsprang og tidligere modning).

  2. Setting (fra 1.mai på østlandet): Jorden du setter potetene i bør være ganske løs relativt dypt. Jeg pleier å sette i pallekarmer (doble i høyde). Sett potetene ca. 8 - 10 cm dypt. Vann godt og dekk med jord. Jeg setter fire stykker i én rad på langs i en pallekarm. Tre rader, men kun to poteter i midterste rad. Altså 10 poteter per pallekarm. (Hva som er optimal avstand kan man diskutere, men dette fungerer fint.)

STELL:

  1. Når plantene presser seg frem fra jorda bør du vanne jevnlig. Hvis det ikke regner er én vanning i uka nok. Vann mye men sjeldent. Lurt å gjødsle litt med jevne mellomrom.

  2. Når riset har blitt rundt 20 cm høyt (omtrent 2-3 uker etter spiring) bør du "hyppe". Det vil si legge er jordlag opp på riset. Det skal se ut som et fjell med potetriset som toppene. På engelsk kalles dette "Hilling the potatoes". Man hypper for at de øverste potetknollene ikke skal bli utsatt for lys. Da blir de grønne og uspiselige (faktisk litt giftige).

  3. Når riset begynner å gulne og visne er potetene høsteklare. De kan stå i jorden til lenge ut på høsten. Men alt bør tas inn før vinterfrosten.


I år bestilte vi mye settepoteter, 10 kg av hver sort. Halvparten skal i de to store bedene og noen av pallekarmene og resten i den "ville" skråningen som det er på tide å gjøre noe med. Tanken her er å sette masse poteter og få de til å forbedre jorda til neste år. Det sies at poteter er gode jordarbeiderne og nekter ugress og annet å få fotfeste. Året etter potetene blir det nok bærbusker i skråningen, eller noe helt annet.

Nå er det bare å vente til 1.mai....

155 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger