top of page
Search
  • Nedim Kasumacic

Alle elsker druer!

I fjor skrev jeg litt om mine drueplanter. Dette ble uten tvil det mest leste blogginnlegget jeg hadde skrevet, og er det fortsatt. Jeg har drevet med druer i over ti år og ønsket å dele noen av mine erfaringer og tips. Dette innlegget finner dere her: Druer.


Mange uttrykte ønske om å prøve seg på druedyrking i egen hage, men det å skaffe seg passende sorter ikke alltid like enkelt. Ikke alle hagesenter har druer, og de færreste har de som anses som de beste for norske klimaforhold.


Så, jeg bestemte meg for å legge ut noen planter på finn.no


Første bestilling kom i løpet av 20 minutter. Så har det haglet inn jevn og trutt. Etter noen få uker var alt jeg hadde reservert. Alle elsker druer!
Målet mitt med dette innlegget er å gi noen greie tips om stell av unge drueplanter. Med litt arbeid vil man etter få år ende opp med en stor og flott drueranke som bærer rikelig med frukt.


Når du mottar planten er den omtrent 2 måneder gammel. I løpet av denne tiden har planten konsentrert energien til rotvekst og noe vekst av nye skudd. Planten leveres enten i en 3 L potte, eller en 0,5 L potte (hvis du har bestilt med post).


  1. Ha planten inne, gjerne et sted med mye lys til faren for frost et over. Plantene som ble levert i 0,5 L potter bør plantes om til større potter (eks. 3 L eller 5 L) så fort som mulig.

  2. Vann plantene når jorda er i ferd med å bli litt tør, ikke vann for ofte. Gi litt gjødsel, men mindre enn du ville gitt til andre planter som for eksempel tomater og paprika.

  3. Når faren for frost er over kan du plante den ut. Druer er ikke kresne på jord, så lenge jorda drenerer greit. Sol er viktigere. Gi gjerne drueplanten din den mest solrike plassen i hagen.

  4. Støtt opp med en bambuspinne og la den vokse. Du bør vanne planten regelmessig den første sesongen, men ikke overdriv. Har det regnet nylig er det ingen vits å vanne. Druer skal kjempe litt og jobbe med å utvikle røtter.

  5. Hvis du skulle få noen drueklaser den første sesongen er det best å fjerne de. Det andre året kan du la par stykker bli igjen, gitt planten har hatt god vekst. De første par årene bør rotvekst prioriteres.

  6. Når du kommer inn i ditt andre år kan du vurdere hvordan du vil beskjære planten. Det finnes mange ulike dyrkesystemer. Du kan lese mer om dette i her.

En drueplante kan bære frukt i mange år. Min eldste (og mest produktive) er 11 år. Dette er ingen alder. En velstelt plante vil trolig kunne bli eldre enn sin steller.


Hva kan du forvente av en drueplante i norsk klima?

Med riktig sort kan du forvente fine avlinger med mode druer i september - oktober. Planten bærer fult etter 3-4 år. Om du har planten i drivhus går alt litt fortere. Druene modner ofte en måned tidligere, og du får noen flere klaser. I fjor fikk jeg rundt 4 kg modne druer fra min eldste Somerset Seedless plante.

Her er noen bilder av de:39 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger

bottom of page