Search
  • Nedim Kasumacic

Artisjokk

Vanligvis skriver jeg om ting jeg har litt peiling på, men her føler jeg at jeg står på novemberisen. Hvert år liker jeg å prøve å dyrke noe jeg ikke har prøvd før. Gjerne noe utfordrende og eksotisk. I år falt valget på noe jeg spiste for første gang på en tur til Roma med gode kollegaer for flere år siden. Vi var på en liten restaurant gjemt i en gate som kun de lommekjente finner frem til. Sittende ved bordet gir jeg min mer kulinarisk erfarne kollega frie tøylet til å bestille forretten. Det tar ikke lang tid før den står foran meg. En stor fritert blomst uten tilbehør. Er dette pynten eller maten tenkte jeg. "Har du aldri spist artisjokk før?", kommer det fra de to andre. Etter den første smakebiten skjønte jeg fort at jeg hadde gått glipp av noe stort. Jeg vet ikke om det var råvaren, tilberedelsen, rødvinen eller det gode selskapet, men dette smakte himmelsk.


Da jeg bestilte tomatfrø i vinter og tilfeldigvis kom over en frøpose merket "Green Globe" tenkte jeg på denne dagen i Roma.


Bilder fra hageglede.no


Artisjokkens naturlige hjem er Middelhavsregionen. De er varmeelskende og frosthatende, altså ikke skapt for vårt klima her i Norden. Sorten Green Globe er flerårig og får først blomster, som er den delen man spiser, det andre året. Samtidig sliter den å overvintre ute på våre breddegrader. Drømmen om å tilberede artisjokk fra egen hage høres ut som et dødfødt prosjekt. Men ikke nødvendigvis. Etter å ha lest meg opp på andres erfaringer ser jeg muligheter. Før jeg fortsetter må det sies at fremgangsmåten jeg kommer til å beskriver her bør anses som høyst eksperimentell uten noen form for garantier for suksess.


Hvis målet er modne, spiselige, artisjokkblomster er det to strategier. Den første handler om å lure planten, den andre om å passe svært godt på den.


Det er mulig å dyrke artisjokken som ettårig og få modne blomster den første sommeren hvis man starter tidlig. Her snakker vi januartidlig. På denne måten lurer man planten så den tror den er eldre enn hva den egentlig er allerede den første sommeren. Jeg sådde frøene i slutten av januar. I dag, omtrent fire måneder senere, flyttet jeg plantene over til store tretønner (ca. 50L) hvor de skal få bo resten av livet. Det er fortsatt for tidlig å la de overnatte ute, så planen er å bære inn tønnene hver kveld og sette de ut hver morgen til litt ut i juni når faren for frost er helt over.


Det andre alternativet, som er mer langsiktig, er å dyrke de som flerårige planter, men da må de overvintre inne. Så har du god plass og tid til å stelle med de kan dette kanskje være et bedre alternativ. Jeg, som trebarnsfar med allerede for mange prosjekter går for den første varianten.


Min fremgangsmåte:

  1. Så frøene tidlig i januar. Et frø per potte ettersom plantene blir fort store og får mye røtter. Kan bli vanskelig å prikle ut hvis de er flere sammen. Begynn å gjødsle litt når de første ekte bladene kommer frem.

  2. Plant om til større potter rimelig fort, straks du ser røttene skyte ut gjennom hullene i bunnen av potten. Hvis du ikke gjør dette stagnerer veksten ganske mye.

  3. Plantene blir ganske store etter par måneder, jeg flyttet mine til oppvarmet drivhus i april. Her holdt jeg temperaturen på minimum 10 grader døgnet rundt. Veksten hadde nok vært enda kraftigere om jeg holdt de innomhus istedenfor.

  4. Når faren for frost er over plantes de ut i hagen. Gjerne den luneste og mest solrike kroken. Vann ved behov, ikke overdriv, men pass på at jorda ikke tørker helt ut mellom vanningene. Med normal menge nedbør vil de klare seg selv. Hvis du skal ha de i potter som jeg, husk dreneringshull i bunnen av potta.

  5. Forhåpentligvis vil plantene blomstre en gang i august. Det er blomstene som er den spiselige delen og de må høstes før kronen åpner seg.

Så spørs det om jeg klarer å gjenskape den minneverdige smaksopplevelsen fra Roma her på Langhus sommeren 2021.

36 views0 comments

Recent Posts

See All