top of page
Search
  • Nedim Kasumacic

Druer

Vinranker er kanskje ikke det man typisk finner i norske hager, men er langt fra umulig å få til. I 2013 fikk jeg min første drueplante. Dette var samme år vi kjøpte drivhus og jeg hadde så lyst å få til noe litt mer eksotisk enn poteter og salat. Etter litt googling havnet jeg på druer.org. Der skjønte jeg fort at det å dyrke druer i Norge slettes ikke var få fjernt. Arild Syversen var mannen å lytte til. For han hadde dyrket druer i Asker i over 20 år.

Verdes hyggeligste mann og litt av en drue virtuoso. Etter et kort møte på en parkeringsplass i Nittedal fikk jeg med meg to planter og en rekke tips. Det viste seg at dette med druer ikke var så veldig vanskelig. Men skulle det bli suksess var det tre viktige ting: 1) valg av sort, 2) dyrkesystem og 3) tålmodighet.


Valg av sort må tilpasses klimaforholdene. Hvis man insisterer på å dyrke franske og italienske vinsorter i nordlig klima er man dømt til å mislykkes. De fleste druesorter vil nok overleve i en norsk hage, men trives?, rekke å modne?, neppe. Men heldigvis finnes det massevis av vinterherdige sorter som modner tidlig å gir rikelige avlinger selv her i nord. Mange av disse stammer fra Øst-Europa og nordlige deler av USA.

To sorter vi har god erfaring med i vår hage er Petite Juwel og Somerset Seedless. Begge stammer fra USA og tåler en vinter ned mot -30 grader.

Når det gjelder dyrkesystem så er det mye man kan si om det. Bildet under viser mange varianter.


De mest brukte er varianter av Guyot (oppkalt etter Dr. Jules Guyot) og Cordon systemer (fransk: ledning). På våre planter har jeg brukt enkel eller dobbel cordon. Dette går ut på å spare et skudd som man bøyer til siden (dobbel: to skudd som du bøyer til hver sin side). Disse kalles "cordoner" på godt norsk. (Det kan være lurt at cordonene ikke ligger for høyt. Nærhet til bakken gir mer varme til druene).

Cordonene og stammen utgjør hoveddelen av planten. Alt annet beskjæres bort etter vinterdvalen i mars hvert år. Hver vår kommer det opp nye årsskudd fra knoppene på cordonene. Man pleier å ta bort noen av de også slik at man har ca. 10-15 cm avstand mellom skuddene. På disse årsskuddene kommer bladverket og drueklasene.


Dette er hvordan jeg behandler en etablert plante (i drivhus):

  1. Mars: Kutter bort fjorårets vekst. Kun stammen og cordonene blir igjen.

  2. April-juni: Nye årsskudd vokser med bladverk og drueklaser. Toppes etter 10-12 blader utenfor ytterste klase (ca. 2 meter høye).

  3. Juni-august: Druene modnes og er høsteklare i midten av august.

Våre planter vokser i drivhus, men mange sorter kan dyrkes ute på en lun og solrik plass. En varm sørvegg er ideelt. Bildene under viser vår Somerset Seedless ved ulike årstider.

Denne planten bærer rikt med frukt hvert år. Men det er viktig å være tålmodig i starten. Første sommeren bør man ikke la planten bære frem noen klaser. Sommer nummer to kanskje en eller to små klaser. Fra sommer nummer tre kan man gå for større produksjon. Det er viktig å ikke gi for mye gjødsel og heller ikke vannet særlig mye. Jeg tør å påstå at man kan smake forskjell på druer fra en lat plante som har fått altfor mye oppmerksomhet og en som har jobbet hardt for næringen.

De første tre årene er verdt investeringen. For en sterk drueplante med dype røtter kan bære frem store avlinger i titalls år fremover.

Tegningene under viser hvordan man går frem de første årene. Starter man med en enkel stikling tar det gjerne 4 år før planten er i full produksjon. Om du vil spare et år kan du starte med en større plante.


I fjor planta vi fire drueplanter ute. Tanken med disse er å få de til å danne en pergola over hønsegården. Dette er nok et langsiktig prosjekt. Blir veldig spennende å se om alle har overlever vinteren. Ikke godt å se hvordan det står til med dem før ut i mai når veksten kommer i gang.


For de som har lyst å prøve anbefaler jeg en visitt innom Arild sin side druer.org.

Og blir man virkelig bitt av druebasillen kan jeg anbefale bøkene Norhtern Wineworks og Vinavl i Danmark.


Stor takk til @Luayana for superfin grafikk.

1,088 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger

bottom of page