top of page
Search
  • Nedim Kasumacic

Et slag for de søte

Søtpoteten er å se i de aller fleste matbutikker idag. Sånn var det ikke for noen få år siden. Da måtte du innom de litt mer eksklusive butikkene eller en god grønnsakshandler. Vi her hjemme har blitt veldig glad i søtpoteten. Søt og god, kan tilberedes på alle mulige måter, og er relativt sunn. Men hva er den? Den heter jo "potet" så man tenker jo at det er den litt søtere søsteren til den vanlige poteten vi er vant med. Men sånn er det ikke i det hele tatt. Og de som har prøvd å dyrke søtpoteter på den samme måten som vanlige poteter har fort skjønt at det ikke går så bra. Det er ikke bare å stikke en søtpotet ned i jorda.


Første gang vi prøvde å dyrke søtpoteter her hjemme var for to år siden. En dag på veien ut fra Plantasjen, litt sent på sesongen, så jeg to enslige planter og tenkte "hm...hvorfor ikke...la oss prøve". Rett og slett et lite gjennomtenkt impulskjøp. De fikk bo på en solrik plass i hagen i et lite pallekarmdrivhus. Sommeren gikk og høsten kom. Den ene planten døde ganske tidlig, men den andre klarte seg fint. I september rett før frosten begynte å snike seg frem gravde jeg opp en hel haug med små søtpoteter. Ikke akkurat av samme kvalitet som i butikken, de minte mer om litt småtykke gulrøtter. Dyp oransje/rød i fargen, og knallgode. Dette ga mersmak.


I år bestemte jeg meg for å prøve igjen. Men denne gangen helt fra scratch. Jeg har lest meg godt opp på opplegget og lært en rekke ting. For å få søtpoteter må man først ale opp plantene som man deretter planter i jorda. Så det er ikke bare å sette en søtpotet ned i jorda. Hvis man gjør dette får man masse grønn vekst og en flott plante, men ingen søtpoteter. Dette er den store forskjellen i livssyklusen til søtpoteten og den vanlige poteten. Kanskje ikke så rart ettersom søtpotet (Ipomoea batatas) og vanlig potet (Solanum tuberosum) ikke er særlig nære slektninger. Faktisk er poteter nærmere i slekt med tomater (Solanum lycopersicum) enn søtpoteter.

Bildene under ser temmelig like ut, men se nøye på de. Starten har alt å si.


Livssyklusen til en SØTPOTET


Livssyklusen til en "vanlig" POTET

Grafikk av @Kharzhevskanadiya


Ifølge de lærde kan man ale opp søtpotetplanter på to måter:

  1. Sette en søtpotet i vann.

  2. Sette en søtpotet i jord.

I begge tilfellene skal kun halve poteten være dekket. Hvis alt går bra bør det komme opp friske planter inne en måneds tid.

For å ikke ta noen sjanser prøver jeg begge variantene. For snart tre uker siden satt jeg en søtpotet i vann og fire i jord.

Og resultatene har begynt å vise seg. Poteten jeg satt i vann har fått en lang og frisk rot. Det synes jeg virka ganske lovende. Men jeg ser ingen tegn til vekst av noe grønt. Så har det i bunnen av poteten begynt å vokse litt mugg. Og det kan ikke være et godt tegn. Vi får se hva som skjer videre, men denne har jeg ikke særlig håp for.

De fire jeg satt i jord virker mer lovende. Ikke noe særlig tegn til røtter, men plantene har begynt å vise seg. Bildene under er tatt etter 20 dager.


Makrolinse til iPhone 11 fra Sandmarc


Jeg har på litt plastfolie (som jeg har tatt av for å ta bilder) over de for å holde på fukten. Viktig at jorda ikke tørker ut. Hvis alt går bra bør de om en måneds tid se ut som de på bildene under.

Bilder fra simplifygardening.com.


Blir spennende å se. Kommer med en ny oppdatering på disse i mars en gang. Så får vi håpe at det blir knasende gode søtpotetfries på Langhus en gang i september.

102 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger

bottom of page