Search
  • Nedim Kasumacic

Kulturarvtomater

Dette er den åttende vinteren vi sår tomatfrø her hjemme. I alle disse årene har vi sådd sorter som ser gode ut og gir gode avlinger. Har egentlig aldri tenkt så mye over hvor frøene stammer fra. Om de er F1 eller frøekte sorter. Men som med det meste, jo mer man leser om ting jo mer spennende blir de.

Tomatfrø klassifiseres i tre typer "Åpen-pollinerte", "F1-hybrider" og "arvestykker". De åpen-pollinerte kaller man ofte for standardfrø som betyr at de gir tomater som lager frø med samme egenskaper som foreldreplanten. F1 hybrider er planter dannet fra frø som stammer fra to ulike åpen-pollinere planter. Disse er ofte mer kostbare ettersom man må krysse "far" og "mor" plantene med håndpollinering. Arvestykkevariantene er åpen-pollinerte varianter der man har foredlet frøene over mange generasjoner, gjerne innenfor samme familie eller landsby. De var som regel selektert for god smak og gode avlinger i bestemte områder av verden fremfor holdbarhet og hardførhet generelt.


Den store snakkisen i hobbyhageverden er nettopp disse arvestykkene. De kalles ofte kulturarvtomater eller "Heirloom" tomater. Dette er sorter som bærer med seg en historie. De åpner også opp for muligheten at man selv kan fortsette denne kulturoverføringen til barn og barnebarn. Bare dette i seg selv gjør det til et spennende prosjekt.


De som er drevene tomatdyrkere sier at man ikke har smakt en ekte tomat før man har smakt en kulturarvtomat. Dette er en dristig påstand. For jeg har sanne meg smakt noen fantastiske butikktomater (F1) også. Dette må undersøkes.


For å være på den sikre siden har jeg bestilt en rekke bestselgere av Heirloom tomat typen.

Godt og blandet med hensyn på farge, størrelse og dyrkemåte. For her blir det litt gambling. Det er ikke sagt at en fantastisk sort som fungerer godt i Spania gir noe særlig avling her i Norge. Jeg har holdt meg til velprøvde sørlige varianter og noen russiske varianter. Har kanskje mest tro på de russiske, i alle fall klimamessig. Fungerer de i Russland så bør det vel gå på Langhus også?


Jeg landa på disse åtte sortene:


Busktomater:

Tiny Tim

Bellstar

Anmore Dewdrop

Bloody Butcher


Ranketomater:

Fruit Punch Cherry

Sputnik

Sibirskiy Velikan Rozovyi

Santiam Sunrise


Busktomater kan man la vokse ganske fritt, eventuelt fjerne noen av sideskuddene hvis det blir for vilt og tar for mye plass. Ranketomater derimot må man styre litt mer. På disse skal man ta bort alle "tyvene" det vil si sideskudd som vokser mellom bladet og stammen. Tyvene får ingen frukt og bare stjeler energi som ellers kunne gått til frukten. Busktomatene får frukt på disse sideskuddene så her det ikke nødvendig å fjerne de.


Jeg pleier å så tomater i februar - mars. Disse sådde jeg for snart fire uker siden.

Det er nokså enkelt å så tomater. Jeg pleier å bruke den jorda jeg har tilgjengelig, noen sverger til såjord eller kaktusjord, men min erfaringer er at det meste fungerer. Som regel bruker jeg 7x7 cm potter og sår ganske tett. Dekker frøene med en halv cm med jord. Vanner og dekker til med plast. Lar man de ligge ved rundt 20 grader tar det normalt en til to uker til spirene kommer opp. Etter det bør plantene stå så lyst som mulig og helst ikke for varmt. Det sies at 17-18 grader er ideelt. Vanlig romtemperatur går fint, men man må sørge for masse lys, ellers blir de spinkle og lange. Når de første ekte bladene kommer begynner jeg å gjødsle forsiktig.


Disse bildene er etter omtrent fire uker:


På de fleste av sortene ble spireprosenten ganske bra. Men par av de ble jeg litt skuffet over. Bare par-tre av 12 frø kom opp. Litt overaskende, ettersom jeg tidligere har hatt god erfaring med frø fra tomatprat.no Uansett, nå har jeg priklet og pottet om og spart på 2-3 planter av hver sort.

Nå som de ekte bladene har kommet frem begynner jeg å gjødsle forsiktig. Her gjelder det å passe på. De små røttene tåler ikke all verdens med gjødsel, less-is-more prinsippet gjelder. I år også klarte jeg å tulle det til med par av plantene. Men det er ikke gitt at de er død selv om de ser slappe ut. Gi dem litt tid så kan de overraske.


Disse blir inne en stund til. Drivhuset er neste stopp, men ikke før ut i april.

Utrolig spent på hvordan resultatet blir. De fleste av disse sortene har vi aldri prøv før. Men hvis disse bildene er en pekepinn så er det mye å glede seg til. Nam!
177 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger