top of page
Search
  • Nedim Kasumacic

The Hot Stuff

Chilien er ikke den aller enkleste planten å få til. Eller, det er ikke så vanskelig å få en chiliplante til å vokse, men skal du rekke å høste inn moden chili fra egen hage må du komme i gang tidlig. Når vinteren er på sitt mørkeste, og gradestokken på sitt laveste tar man frem frøene. For de som leser dette og ikke er helt på plantekjøret som meg, slapp av, det er fortsatt ikke for sent. Det er mulig å få til chili selv om du sår i februar-mars særlig om man har litt flaks med sommeren. Chili elsker sol og varme.

Idag får man tak i alle mulige sorter. Men man bør tenke seg litt om før man bestiller de som ser finest ut på pakken. Velg sorter du orker å spise. "Hotness" (Scovillegrader, SHU) skalaen er ganske heftig i enden. Mattelæreren i meg er ganske frista til å kjøre en ekspononentialregresjon på grafen under.

Gustavo da Cunha Pimenta Flickr


Velg sorter som trives i vårt klima. Det siste gjelder særlig hvis du ikke har drivhus.

En siste ting å tenke på, som jeg ofte gjør feil, er antall planter. En vellykket chiliplante bærer frem ganske mye frukt. Mer en de aller fleste av oss rekker å spise løpet av et helt år. Vi spiser jo ikke chili som snacks akkurat. Sånnsett blir det kanskje litt bortkasta å ha mange like planter og ende opp med et halvt tonn av den samme chilien. Med mindre du liker å bade i chilite eller har masse venner å dele med vil du ende opp med å kaste mye, selv når du har fylt fryseren. Ikke kan du gi overskuddet til dyrene i hagen heller, selv hønene styrer unna.

Min plan for denne sesongen er å satse på en til to planter av hver sort. Jeg har valgt fem sorter med ulike styrker. Dette er egentlig mer enn vi har plass til, men den tid den sorg. Noen av disse sådde vi i midten av januar, og noen sår vi denne uka.Man sår chili stort sett som mange andre planter. Sett frøene ca. en halv cm ned i jorden. Jeg setter 4-5 frø per potte (6cmx6cm). Hold jorden fuktig, men ikke altfor bløt. Dekk til med plastfolie og la stå i vinduskarmen, eller der du har plass. Temperatur mellom 20-25 grader er fint. Med andre ord vanlig romtemperatur du har i huset. Plantene pleier å komme opp i løpet av en til to uker. Når plantene har kommet opp, ta bort plastfolien. Det er viktig at plantene luftes nå. Fukt under folie gir gode vekstforhold til mugg og andre plantedrepere. Sette de et sted med mye lys.

Her er bilder av noen av plantene vi sådde i januar.

Med en makrolinse kommer man virkelig tett inn på selv de små spirene.

Makrolinse til iPhone 11 fra Sandmarc


Jeg pleier å ha plantene inne ganske lenge. Gi dem så mye lys du kan. Vindu mot sør er supert. Eventuelt kan du prøve med vekstlys. Sørg for at det ikke blir altfor varmt. Da blir de fort tynne og lange. Dette skjer lett hvis lys/varme forholdet blir for lavt.

Omtrent tre til fire uker etter spiring prikler jeg de over i egne potter.

Planen med disse plantene er å plante de ut i drivhuset i mai. Da pleier vi å skru på varmen slik at drivhuset holder en temperatur på minst 15 grader selv på natta. De fleste av de vil fortsette livet i drivhuset. Noen tenkte jeg å plante ute. Da går jeg for den luneste og mest solrike plassen vi har.

Vann etter behov. Gjødsel er de også glad i, heller litt og ofte enn mye på en gang. Chiliplanter, som paprika, er flerårige. Sånn sett kan man ta inn plantene i huset og spare de til neste sesong. Ikke noe vi pleier å gjøre. Tar for mye plass.


Så er det bare å krysse fingrene for en solrik og varm sommer, med akkurat passe med nedbør.

Går alt bra håper jeg at vi kan høste masse god chili fra slutten av august.71 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger

bottom of page