top of page
Search
  • Nedim Kasumacic

Vinterdvale og planlegging

Mens hagen er i dyp vinterdvale er det på tid å planlegge ny hagesesong.

Men det er noe fint over vinterhagen også. En ro. Alt har tatt en pause. Alt hviler til neste runde. Ikke alt kanskje. Fant noen purreplanter som vi ikke fikk høstet inn i fjor. Grønne og fine som om det var midt på sommeren. Kanskje det blir suppe av de i helgen?


Tenker en del på hvordan jeg skal legge opp neste sesong. Flere sier at man bør kjøre vekstskifte. Det vil si rotere på hva man dyrker i et bed med noen års syklus. Men andre sier at det ikke spiller noe særlig rolle, så lenge jorda er "frisk". Ikke godt å si hva som er best. Jeg har ikke vært særlig konsekvent med dette tidligere. Bortsett fra når det gjelder poteter. Der har jeg hatt en treårs syklus sånn at bedene er potetfrie i allefall 3 år.

Har bestilt det meste av frø, settepoteter og setteløk allerede. Første frøforsendelse kom for noen dager siden. Masse spennende sorter. Handlet hos solhatt.no denne gangen. Bra utvalg og gode priser. Settepotetene og setteløken kommer ikke før sent i april. Par-tre uker før de skal settes. Disse bestilte jeg hos plukkselv.no etter et tips fra en annen hageentusiast.Jeg har en skråning i hagen som jeg aldri helt har fått noe ut av. Tenkte jeg skulle plante masse poteter i den i år. De er kjent for å være gode "jordarbeidere". Kanskje det gir bedre vekstforhold for andre planter året etter? Helst har jeg lyst å gjøre den om til en blomstereng for å lokke pollinerende insekter til hagen. De er sårt savnet. I fjor måtte jeg pensel-pollinere alt av gresskar og squash.Er også veldig spent på noen sen-plantinger fra i fjor. En Junimagnolia som vi planta i en stor tønne. Håper den har overlevd. Så var det løkene vi satt i høst i bedene langs garasjen og boden. Drueplanten i drivhuset begynner å bli klar for beskjæring, men den må vente til mars. Alltid spennende hvordan druesesongen blir. I fjor var den topp. Nok til både snacks og marmelade.


Kjenner at jeg er klar for at våren skal komme.... :)

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Andunger

bottom of page