Search
  • Nedim Kasumacic

Zea mays

Updated: Apr 30

Maisen ble kultivert for første gang i Mellom-Amerika for omtrent ni tusen år siden. Det som den gang var en vill gressplante har idag etter generasjoner med utvalg og foredling blitt til et rikt mangfold av ulike maissorter med forskjellig bruksområder. Noen sorter egnes best til maismel, andre til popkorn og andre igjen til koking og grilling som hele kolber.

Når du skal velge sort for planting i hagen er det lurt å lese litt på baksiden av frøposen. I vårt klima er det tryggest med hardføre planter som modner tidlig. Det er i allefall min erfaring. Vi har prøvd tre ulike sorter de siste fem årene og har landa på to som fungerte fint. Golden Bantam som er en nokså klassisk sort og Ashworth som modner litt tidligere og er enda bedre i kjøligere klima. I år satser vi på Ashworth.

Det kan være lurt å holde seg til en sort i året. Mais er vindpollinerende og ulike sorter kan krysspollinere hverandre. I verste fall gir dette mais av dårligere kvalitet, særlig smaksmessig ettersom stivelse/sukker forholdet endres i feil retning. Skal du ha flere sorter samme år må du plassere de langt fra hverandre, gjerne par hundre meter.


Maisplantens livssyklus:

Grafikk fra @Luayana


Hvis du har lyst på søt og moden mais rett fra egen hage så er april-tidlig mai tiden for å starte.

En frøpose pleier å være nok til 20-30 planter. Og hver plante, hvis alt går bra, gir 1-2 modne kolber.


Her er hvordan du kan gå frem:

  1. Sett 1 frø per potte ca. 4 cm under jorda. Vann rikelig og la stå varmt til spiring. Gjerne inne eller i drivhus så lenge temperaturen er 15-20 grader. Når plantene har kommet opp klarer de seg fint med noe lavere temperaturer. Vann etter behov, bare pass på at jorda ikke tørker helt mellom vanningene.

  2. Når våren går over til sommer kan du tenke på utplanting. Jeg pleier å satse på 1.juni, men det varierer fra år til år. Som regel er jeg utålmodig og ender opp med å måtte ta dem inn igjen. Et alternativ er å direkteså ute slik at planten kommer opp når den selv føler seg klar. Det har jeg aldri prøvd, men det sies at det også skal fungere fint. Velge en solrik plass, gjerne beskyttet mot den verste vinden. Jeg har brukt 30 cm som planteavstand. Blir det for tett så er det mye konkurranse om næringen og dårligere vekst mens blir det for langt mellom plantene blir pollineringen dårligere. Jeg pleier også å forskyve radene litt i forhold til hverandre (se bilde under).

  3. Når plantene er i jord så er det lite stell med de. Maisen vokser kraftig gitt regelmessig vanning og gjødsling. Jeg pleier å gjødsle ganske rikelig ved planting og to til tre ganger til i løpet av vekstsesongen. Vi bruker som regel hønsegjødsel. Et år da det blåste voldsomt måtte jeg binde opp plantene til kraftige bambusstokker, men dette var et særtilfelle. Normalt er plantene mer enn solide nok selv.

  4. I løpet av sommeren vil plantene vokse seg store og kraftige, gjerne halvannen til to meter. En gang ut i august er det høstetid. Maisen er moden når "skjegget" øverst på kolbene begynner å bli brunt. Dette er omtrent 20 dager etter at skjegget først dukker opp. Her er det viktig å være på ballen. Høster du for sent har mye av sukkeret blitt til stivelse og da er ikke maisen særlig god. Hvis du er i tvil kan du alltids stikke hull på et maiskorn. Hvis det kommer ut en klar væske er det for tidlig. Hvis væsken er melkeaktig er det perfekt. Kommer det ingen væske er det for sent.

Forslag til plantemønster:

Bilder fra tidligere sesonger:

Hvis alt går bra ender du opp med par kolber per plante. Med 20-30 planter blir det fort ganske så mange kolber. Men det fine med mais er at den er lett å lagre. Etter høsting er det bare å sette kolbene rett i fryseren uten noen form for forbehandling. For bare par dager siden spiste vi noen kolber fra fjorårets avling, og de var jammen like gode som de ferske.

Tilberedning:

  1. Kok opp rikelig med saltet vann.

  2. Sett kolbene i vannet, skru ned temperaturen og la kolbene trekk i 10 - 12 minutter. Er de rett fra fryseren kan du gi dem par minutter ekstra.

  3. På sommeren pleier vi å gi de en liten runde på grillen etter koking, men dette er ikke nødvending.

  4. Masse smør og salt, og så er det bare å nyte.


Og er du i det lekne humøret kan kanskje "Glass gem corn" mais være noe for deg?

Vi prøvde et år og fikk kjempekule kolber, kjempemorsomt, men gode og søte var de ikke...


184 views0 comments

Recent Posts

See All